Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Загађење реке Ибар из перспективе младих

Објављено 26.09.2024 у »Радионице

Бројни основци и средњошколци Краљева имали су прилику да буду гости Пољопривредно-хемијске школе ,,Др Ђорђе Радић“ из Краљева, и  присуствују радионици на тему заштите животне средине и загађења реке Ибар у понедељак, 23.9.2024. године у свечаној сали школе.

Презентацију и радионицу осмислиле су ученице, полазнице еколошке и микробиолошке секције, уз вођство наставница Ане Раденковић и Елизабете Вучковић.

Од прошле школске године, кроз секције, ђаци су се бавили темом загађења реке Ибар. Радили су микробиолошка испитивања воде, обрађивали податке и едуковали своје вршњаке о ризицима и опасностима које нам прете уколико не водимо рачуна о заштити свих наших река.

Неке од ученица су касније учествовале на летњем кампу под називом: “Повећање спремности и учешћа организација грађанског друштва и младих у смањивању ризика од катастрофа у Србији”  у организацији удружења Феномена са партнерима. Тамо су своја знања и искуство уградили у мале заговарачке акције, и креирали план да се детаљније баве питањем загађења реке Ибар.

Прва од активности била је радионица ,,Вода је извор живота“, коју је посетило 50 ученика и ученица, и наставника и наставница из краљевачких школа.

На интерактиван начин, путем Кахут квиза, испитале су почетне ставове и знање ђака о значају вода уопште. Након тога су ученице уз подршку наставница упознале младе о утицају загађења воде на људе и животиње. Поделиле су са нама податке које су добиле из микробиолошких анализа воде из реке Ибар, које поткрепљују почетну претпоставку о загађењости. Подстакле су посетиоце и посетитељке на личну одговорност и мере које могу да предузимају да наше реке буду чистије.

Наш сусрет завршили смо позивом да нам се сви придруже у акцији чишћења реке Ибар у суботу, 28. септембра 2024. у 11 часова.

Top